Karl Jenkins. The Peacemakers

14-07-2021

Een van de eerste werken waarmee ik jullie liet kennismaken was The Armed Man, a mass for peace van de Britse componist Karl Jenkins (1944). Deze week heb ik gekozen voor een werk dat Jenkins als vervolg op die mis heeft geschreven: The Peacemakers (scheelt qua naam niet veel met die van jouw onderneming, toch Steef?). Het werk kwam uit in 2011. Jenkins heeft iets met (wereld)vrede. In dit werk heeft hij zich laten inspireren door en is het een hommage aan beroemde personen die zich hebben ingezet voor de vrede, w.o. Martin Luther King, Dalai Lama, Nelson Mandela, Moeder Theresa en Gandhi.

Het werk is groots opgezet. Een van de 17 delen is bedoeld uitgevoerd te worden door een koor met 1000 stemmen. Opnames daarvan zijn dan bijvoorbeeld gesplitst in 5 opnames van 200 stemmen elk die dan in een studio bij elkaar worden gevoegd. De verschillende delen zijn qua karakter erg verschillend en qua sfeer en opzet ook wel vergelijkbaar met The Armed Man. Net als bij dat werk kent ook The Peacemakers geen doorlopende verhaallijn.

De 17 delen zijn:

  1. Blessed Are The Peacemakers
  2. Fanfara
  3. Peace, Peace!
  4. I Offer You Peace
  5. Inner Peace
  6. Healing Light: A Celtic Prayer
  7. Meditation: Peace Is…
  8. Evening Prayer
  9. Solitude (For Chloë Hanslip)
  10. Fiat Pax In Virtute Tua
  11. He Had A Dream: Elegy For Martin Luther King
  12. The Dove (For Astrid May)
  13. The Peace Prayer Of St. Francis Of Assissi
  14. One Song
  15. Let There Be Justice For All
  16. Dona Nobis Pacem
  17. Anthem: Peace, Triumphant Peace

Het werk van Jenkins is niet onomstreden, zoals dit artikel in The Spectator beschrijft. En misschien zit daar wel een kern van waarheid in, maar de muziek kan evengoed wel aanspreken. En mij spreekt het zeker aan, vandaar dat ik jullie dit werk durf voor te schotelen.

In de opname zijn o.a. The London Symphony Orchestra en het Rundfunkchor Berlin te horen.

Playlist op Youtube