Ontstaan
Op 20 april 2018 stierf de DJ Avicii. Tot die datum had ik nog nooit van hem gehoord. In de WhatsApp groep die ik heb met mijn broers Olaf, Stefan en Guliël (in aflopende volgorde van leeftijd) verbaasde ik me over de vele reacties die in de media over zijn overlijden stonden. Toen bleek dat Guliël de hedendaagse muziek nog steeds volgde, waar de rest was blijven hangen in de 60s, 70s en 80s. Om ons wat meer kennis te laten maken met de huidige lichte muziekcultuur startte Guliël met het “snoepje van de week”: iedere vrijdag postte hij in onze WhatsApp groep een nummer dat hem aansprak, vertelde er wat achtergronden bij en plaatste een link naar een Youtube video waar dat nummer te beluisteren was. Dat bracht mij in september 2018 op het idee om iets soortgelijks te doen, maar dan met klassieke muziek. Dat heb ik vier jaar wekelijks op woensdag gedaan, maar de frequentie is nu onregelmatig. Omdat in kantoorhumor de woensdag bekend staat als de dag waarop de week doormidden wordt gezaagd, doopte ik dat de “zaagplaat van de week”.
Wat kun je hier vinden?
Op deze website heb ik de zaagplaten verzameld. Ieder werk is beschreven in een blogpost. In de woordwolk rechts kun je de werken geordend naar componist vinden. Tevens bevat deze site een overzicht (in chronologische volgorde) van alle zaagplaten. Iedere blogpost bevat een link naar een video op Youtube waar een opname van het werk beluisterd (en bekeken) kan worden. Tenslotte zijn alle opnamen ook bij elkaar geplaatst in een playlist op Youtube.
Mijn hart ligt bij symfonische muziek en concerten voor solo-instrument en orkest. Daarom zijn de meeste werken van dit genre. Ik speel zelf fagot en heb jaren gespeeld in het Venloos Symfonieorkest. Maar al in mijn jeugd leerde ik klassieke muziek kennen en waarderen. Ik denk dat dat de invloed van mijn moeder is geweest die zelf vooral een opera liefhebster was. Mijn grote held is de componist Ludwig van Beethoven. Mijn mooiste herinneringen met het Venloos Symfonieorkest liggen in de uitvoeringen van werken van hem.
Disclaimer
Bij het maken van de teksten heb ik geput uit allerlei bronnen. De voornaamste bron is de Wikipedia, maar al zoekend kwam ik ook andere bronnen tegen. Ik heb daarvan echter geen administratie bijgehouden. Als je iets tegenkomt waarvan je rechthebbende bent, laat me dat dan weten.