Georg Philipp Telemann. Hoornconcert in D, TWV 51:D8

29-06-2022

Misschien zijn Bach en Händel de bekendste componisten uit de barok, maar niet veel minder bekend is hun Duitse tijdgenoot Georg Philipp Telemann (1681-1767). Bach en Händel kon je al productief noemen, maar ze zijn overtroffen door Telemann: 1200 kerkcantates en 36 opera’s zijn slechts een klein deel van zijn totale oeuvre. Hoewel hij al vroeg een muzikale opleiding kreeg wilde zijn moeder, nadat zijn vader al vroeg was overleden, dat hij een studie buiten de muziek zou doen en stuurde hem naar Leipzig om rechten te gaan studeren. Onderweg kwam hij echter in contact met Händel en ze werden snel hele goede vrienden. Telemann besloot toen dat hij componist wilde worden en de rest is geschiedenis.

Zeker in zijn tijd was Telemann erg bekend, misschien wel bekender dan Bach en Händel. Waarschijnlijk komt dat door verschillende karakteristieken van zijn werken en zijn wijze van doen. Zo zorgde hij ervoor dat zijn werk gedrukt werd zodat ze wijd verspreid konden worden, ook buiten Duitsland. Verder maakte hij in gedrukte versies van zijn werken allerlei variaties (zoals hoe het ook voor kleine koren kon worden uitgevoerd of aangeven van alternatieve instrumentatie), zodat het ook kon worden uitgevoerd door kleinere ensembles. En hij legde in zijn partituren uit hoe je een versiering moest maken op een instrument, een continuo partij moest spelen of een recitatief moest zingen, waardoor het werk toegankelijker werd voor musici.

Ik heb gekozen voor een hoornconcert. Het werk wordt uitgevoerd door Peter Damm, begeleid door het Carl Philipp Emanuel Bach Chamber Orchestra o.l.v. Hartmut Haenchen.