Frederic Chopin. Piano concert nr. 2 in f, Op. 21

06-07-2022

Ruim 3 jaar geleden heb ik jullie laten kennismaken met het 1e pianoconcert van de Poolse componist Frederic Chopin (1810-1849). Vandaag heb ik, als mijn 200e zaagplaat, gekozen voor zijn 2e en laatste pianoconcert. Hoewel het als zijn 2e is gepubliceerd, was het feitelijk het eerste pianoconcert dat hij componeerde. In 1829 debuteerde Chopin als pianist in Wenen en was daarin erg succesvol. Na terugkeer naar zijn (ouderlijk) huis in Warschau componeerde hij dit werk om op toekomstige tournees te kunnen spelen. Het werk is voltooid in de herfst van 1829 en het kende zijn première in maart 1830 in Warschau in maart, waar het enthousiast werd onthaald.

Het werk kent drie delen: Maestoso (in sonatevorm), Larghetto en Allegro Vivace (een rondo). Chopin bekende later aan een vriend dat het stemmige tweede deel geïnspireerd is door zijn warme gevoelens voor de zangeres Konstancja Gladkowska, een klasgenoot van hem op het conservatorium in Warschau. Warme gevoelens die hij nooit aan haar heeft durven uiten, welke man kent dat gevoel van weemoed niet? Bij Chopin heeft dat geleid tot het mijns inziens mooiste deel uit dit concert.

Het werk wordt uitgevoerd door Arthur Rubinstein, begeleid door het London Symphony Orchestra o.l.v. André Previn.