Unico Wilhelm Van Wassenaer Obdam. 6 Concerti Armonici

23-06-2021

Unico Wilhelm rijksgraaf van Wassenaer Obdam (1692-1766) was een veelzijdig talent. Na een studie rechten in Leiden is hij vooral bekend geworden door zijn werk als diplomaat en bestuurder. Hij bekleedde vele functies in onder meer de Staten-Generaal, het Hoogheemraadschap van Delfland en als ambassadeur voor de Republiek der Verenigde Provinciën.

Naast al dat werk vond hij ook tijd om zijn talent voor muziek te gebruiken. Tussen 1725 en 1740 schreef hij zijn Concerti Armonici. Deze werden in 1740 gepubliceerd door de violist Carlo Ricciotti. Aanvankelijk dacht men daarom dat Carlo de componist was. Later werden de werken toegeschreven aan Pergolesi vanwege de stijlovereenkomsten met diens werken. Pas in 1979 werd, na de ontdekking van een handschrift in de archieven van Kasteel Twickel, onomstotelijk vastgesteld dat Van Wassenaer Obdam de componist was.

Het werk bestaat uit 6 stukken, ieder met een snel-langzaam-snel indeling en zijn lekker barok. Ik vermoed dat het goed past bij jullie copieuze vrijdagavond etentjes. De uitvoering is door de Camerata Bern o.l.v. Thomas Füri.