Max Bruch. In Memoriam, Adagio voor viool en orkest, op. 65

22-04-2020

Eerder hebben jullie al kennisgemaakt met Kol nidrei, een werk van Max Bruch (1838-1920). Deze week een hernieuwde kennismaking met hem. Bruch heeft veel werken geschreven voor viool. Dit was mede vanwege zijn vriendschap met een in die tijd beroemde violist, Joseph Joachim. Het werk van deze week is het In Memoriam, een adagio voor viool en orkest, geschreven voor Joseph in 1892, in première in 1893. Bruch gaf aan dat de titel van het werk niet van toepassing was op bepaalde personen die hij in gedachten had. Na uitvoering kreeg Bruch van diverse kanten de vraag om aan dit langzame werk twee snellere delen toe te voegen, zodat het een volwaardig soloconcert zou zijn. Bruch vond echter dat het stuk volmaakt was zoals het was en dat toevoegen van andere delen geen meerwaarde zou hebben. Misschien is het werk daarom minder bekend en zeker minder vaak uitgevoerd dan zijn beroemde vioolconcert. En dat is jammer, want het werk is erg mooi.

Luister naar de uitvoering door Salvatore Accardo, begeleid door het Gewandhausorchester Leipzig o.l.v. Kurt Masur