George Bizet. Symfonie nr. 1 in C

04-12-2019

Toen ik in Milaan rondwandelde de afgelopen week kwam ik ook voorbij het Scala theater. Daar werden deze week drie balletten uitgevoerd, maar niet op muziek die speciaal daarvoor is geschreven. Eén van de werken waar een ballet op werd uitgevoerd was de symfonie nr. 1 in C van George Bizet (1838–1875). Deze symfonie was een beetje weggezakt in mijn geheugen, daarom heb ik hem weer teruggeluisterd. De moeite waard, dit jeugdwerk van Bizet. Het was een studieopdracht voor Bizet toen hij op 17-jarige leeftijd op het conservatorium studeerde onder Charles Gounod. De symfonie bestaat uit vier delen en heeft in die zin een klassieke opbouw: eerste deel snel in sonatevorm, tweede langzame stemmig deel, derde deel een scherzo en een afsluitend snel finaledeel.

Je ontkomt er niet aan dit werk te vergelijken met waar Beethoven geëindigd was. En dan heeft Bizet wel minder te bieden wat betreft vernieuwend gedrag. Qua opbouw heeft het meer overeenkomsten met de meer klassieke symfonieën van Mozart en Haydn. Maar ja, hij was pas 17 jaar! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

De uitvoering is door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink.