Wolfgang Amadeus Mozart. Fagotconcert in Bes, KV 191

11-09-2019

A.s. zondag zou ma, als ze nog leefde, 94 jaar zijn geworden. Deze week heb ik daarom gekozen voor het concert voor fagot en orkest van Mozart (1756-1791). Ik heb als solist met het Venloos symfonieorkest het tweede deel van dit werk uitgevoerd op 10 december 2011. Stefan heeft toen ma opgehaald om te komen luisteren. Ik ben dankbaar dat ma dat toen nog in relatief goede gezondheid heeft kunnen meemaken. Een paar maanden later heb ik het nog eens uitgevoerd op een besloten concert in een bejaardenhuis in Venlo. Naast deel 2 speelde ik toen ook deel 3.

Mozart schreef dit werk in 1774. Het is een van de twee fagotconcerten die het meest worden uitgevoerd (het andere is van Carl Maria von Weber, geschreven in 1811). Voor een professionele fagottist is het een must. Bij sollicitaties bij orkesten is deel 1 vaak een verplicht te spelen nummer. Het was het eerste solowerk voor een blaasinstrument dat Mozart heeft geschreven. Er lijken bewijzen te zijn dat Mozart totaal 5 fagotconcerten heeft geschreven, maar dat alleen dit werk bewaard is gebleven.

Het werk bestaat uit 3 delen en duurt totaal rond 17 minuten. Ik heb gekozen voor een uitvoering met dé Duitse fagottist Klaus Thunemann. Hij wordt begeleid door de Academy of St. Martin in the Fields o.l.v. Sir Neville Marriner.

Op Youtube staat ook een opname van mijn uitvoering, maar tegenover Thunemann steekt die wel erg schril af.