Pietro Locatelli. Concerto Grosso in f, op 1, nr. 8

15-12-2021

De Italiaanse barokcomponist Pietro Locatelli (1695-1764) kwam in 1729 naar Amsterdam en bleef daar wonen tot zijn overlijden op het adres Prinsengracht 506. Hij was een virtuoos vioolspeler en veel van zijn werken zijn daarom ook geschreven voor dit instrument.

Ik heb gekozen voor een concerto grosso, nr. 8 uit zijn opus 1 die totaal 12 concerti grossi bevat, geschreven in 1721. Dit concert heeft de bijnaam Kerstconcert. Een concerto grosso (Italiaans voor “groot orkest”) is een vorm die in de 17e en 18e eeuw voorkomt en waarin groepen van solo-instrumenten vaak een groot aandeel hebben. Zo’n solistengroep wordt dan een concertino genoemd; de rest van het orkest wordt aangeduid met tutti (iedereen). Een concerto grosso is dan vaak een afwisseling van de concertino en het tutti. Het concerto grosso is de voorloper van wat met name door Mozart en Haydn is doorontwikkeld naar een symfonie en een soloconcert (bijvoorbeeld concerten voor piano en orkest).

Het is onbekend wie de uitvoerenden zijn in de opname die ik heb gekozen.