Maurice Ravel. Pavane pour une infante défunte

22-05-2019

De Franse componist Maurice Ravel (1875-1937) is bij het grote publiek vooral bekend door zijn Bolero. Zijn oeuvre is echter veel groter en omvat onder meer diverse opera’s en veel werken voor piano, zowel solo als met orkest.

Het werk dat ik heb gekozen is de Pavane pour une infante défunte (Pavane voor een overleden prinses). Dit werk is door Ravel geschreven op 24-jarige leeftijd. Oorspronkelijk alleen voor piano, later heeft hij ook een orkestversie gemaakt. Het stuk was in zijn tijd al erg populair, zozeer zelfs dat Ravel zich daaraan ging ergeren. Volgens de Wikipedia: “(…) hij vond dat hij ná de Pavane veel betere stukken had geschreven, die tóch minder geliefd waren. (…) Hij ergerde zich ook altijd buitengewoon aan stereotiepe uitvoeringen van zijn Pavane en placht te zeggen dat het de prinses was die was overleden en niet de Pavane. Over de titel werd veel gespeculeerd. Ravel was hier echter zeer openhartig over. Hij had de titel gekozen omdat hij de alliteratie van de “p’s” in Pavane en pour én de “f’s” van Infante en défunte zo mooi had gevonden.”

Bij de opname die ik heb gekozen ontbreken de gegevens van de uitvoerenden. Of dit in de ogen van Ravel een stereotiepe uitvoering is weet ik niet. Ik vind het werk en deze uitvoering echter erg mooi. Veel luisterplezier.