Max Bruch. Kol nidrei, op. 47

08-05-2019

Een van de mooiste instrumenten vind ik de cello. Het geluid klinkt wat weemoedig, wat uitnodigt tot mijmeren. Een bezigheid die mij in drukke perioden even tot rust brengt. Er zijn veel stukken voor cello geschreven. In een eerdere zaagplaat is het celloconcert van Dvorak al voorbijgekomen. Met de 4 mei herdenkingen nog vers in het geheugen deze keer een stuk voor cello en orkest van de Duitse componist Max Bruch (1838-1920), het Kol nidrei.

Het Kol nidrei (te vertalen als “alle geloften”) is een Hebreeuws gebed dat driemaal wordt opgezegd bij de aanvang van de dienst op Yom Kippur, negen dagen na het Joodse nieuwjaar. Volgens de Wikipedia: “Het gebed is nog voor de verwoesting van de Tempel ontstaan. Voordat de hogepriester het Heilige der Heiligen binnenging (…) zong hij een lied over zijn zonden, over de zonden van de overige priesters en over de zonden van heel Israël. Nadat hij in het Heilige der Heiligen voor de zonden van het gehele volk had geofferd stuurde men een geitenbok, de zogeheten zondebok, de woestijn in om daar te sterven. Deze bok stond symbool voor alle zonden van het volk.”

Bruch publiceerde zijn werk in 1881. Bruch was zelf geen Jood, maar maakte via zijn leraar kennis met een Joodse familie en leerde zo over de tradities in dat geloof.

De uitvoering is door het Hessische Rundfunk Sinfonieorchester o.l.v. Paavo Järvi. De solist is Mischa Maisky. Veel luisterplezier!