Franz Schubert. Rosamunde, Fürstin von Zypern, D797

03-04-2019

Ondanks zijn korte leven heeft de Oostenrijkse componist Franz Schubert (1797-1828) een rijk oeuvre achtergelaten. Hij is vooral bekend om zijn liederen, maar heeft ook veel pianomuziek en negen symfonieën geschreven. Zoals bij veel grote kunstenaars werd hij pas na zijn dood in grote kring erkend en gewaardeerd.

Anders dan zijn tijd- en stadgenoot Beethoven kenmerken de werken van Schubert zich niet door grote vernieuwende elementen, maar zijn ze veelal erg fijnzinnig en melodieus. Een heel mooi voorbeeld daarvan vind ik de muziek bij het toneelstuk Rosamunde, Fürstin von Zypern. Het toneelstuk zelf is nauwelijks bekend, de muziek die Schubert ervoor heeft geschreven des te meer. Het ging in première in 1823 in Wenen.

In het stuk komen verschillende thema’s steeds terug. Sommige delen zijn instrumentaal, andere zijn zangsolo met orkestbegeleiding of een koor met orkestbegeleiding. Een aantal thema’s heeft Schubert ook gebruikt in andere werken, zoals strijkkwartetten

De delen heten:

 1. Ouvertüre Die Zauberharfe;
 2. Entr’acte No. 1;
 3. Ballettmusik No. 1;
 4. Entr’acte No. 2;
 5. Romanze (Der Vollmond strahlt auf Bergeshöh’n);
 6. Geisterchor
 7. Entr’acte No. 3
 8. Hirtenmelodien;
 9. Hirtenchor;
 10. Jägerchor;
 11. Ballettmusik No. 2.

De uitvoering is door het Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink. Soliste is Aafje Heynis en het koor is het Nederlands Radiokoor. Veel luisterplezier!