Guiseppe Verdi. Ouvertures Nabucco en La Traviata

20-03-2019

Bij een overzicht van ouvertures mag de Italiaanse componist van operamuziek bij uitstek, Guiseppe Verdi (1813 – 1901), niet ontbreken. In de tijd van Verdi streed Italië voor eenwording en Verdi was daar als overtuigd nationalist een groot voorstander van. Zo gingen er stemmen op om het beroemde Slavenkoor uit de opera Nabucco tot Italiaans volkslied te benoemen. Bij zijn begrafenis in 1901 werd het lied door de menigte massaal gezongen als eerbetoon.

Om Guul iets meer tijd te geven bij de friture heb ik deze week gekozen voor 2 ouvertures. De eerste is de ouverture Nabucco. Nabucco is gebaseerd op de Bijbelse boeken Jeremia en Daniel en gaat over de uittocht van de Joden uit hun thuisland door de Babylonische koning Nebukadnezar (Nabucco).

De tweede is de ouverture La Traviata. Deze opera is gebaseerd op een toneelwerk La Dame aux Camélias, afgeleid van het werk Fils van de Franse schrijver Alexander Dumas. Deze opera is momenteel een van de meest populaire opera’s van Verdi. Ik vind deze ouverture persoonlijk één van de mooiste werken van Verdi.

In beide ouvertures is de typische Verdi-stijl te herkennen. Ik vind het lastig om te beschrijven waardoor dat gekenmerkt wordt. Ik moet bij de sfeer die de muziek van Verdi oproept altijd wel direct denken aan de trilogie The Godfather.

De ouverture Nabucco wordt uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker o.l.v. Herbert von Karajan.

De ouverture La Traviata wordt uitgevoerd door het St.Petersburg Festival Symphony Orchestra. De dirigent wordt niet genoemd bij deze opname.