Carl Maria von Weber. Aufforderung zum Tanz

02-01-2019

Met het Nieuwjaarsconcert nog in de oren moet een zaagplaat rond Nieuwjaar wel een dans zijn. Ik heb echter niet voor een wals van Strauss gekozen, maar voor een stuk van de Duitse componist Carl Maria von Weber (1786-1826). Deze tijdgenoot van Beethoven componeerde in 1819 een stuk voor piano, Aufforderung zum Tanz (uitnodiging voor een dans). In 1841 werd dit stuk door de Franse componist Hector Berlioz georkestreerd en in die uitvoering is het het meest bekend geworden. Berlioz noemde het stuk toen L’Invitation à la valse, waardoor het stuk soms ook aangekondigd staat onder die verkeerde benaming.

Het stuk verbeeldt een jongeman die een jongedame ten dans vraagt. Na aanvankelijke aarzeling van de dame, maar niet opgeven van de man, stemt ze uiteindelijk toe en dansen ze samen een wals. Na afloop brengt de jongeman de dame weer terug naar haar plaats en daarmee eindigt het stuk. Dansles all over again! Heel herkenbaar de verlegenheid van de jongeman, brings back memories!

De uitvoering is door het Münchner Rundfunkorchester o.l.v. Kurt Eichhorn. Veel luisterplezier en laat het een mooie start zijn voor wat hopelijk een heel mooi jaar gaat worden.