Presenteren op afstand

Afgelopen donderdag zag ik om 12:30 uur een tweet in mijn tijdlijn met het verzoek of ik een uur later (!) kon invallen bij het Springbreak-evenement in Roermond voor het geven van een presentatie over MOOC’s. Omdat ik door omstandigheden aan huis ben gebonden kon ik niet op dit verzoek ingaan, maar zou het wel op afstand kunnen. Dit aanbod werd in dank aanvaard door de organisatie. Snel een presentatie die ik eerder had gebruikt aanpassen aan de gelegenheid (een paar sheets eruit, een paar andere erin). Ik nam de vrijheid het kader breder te schetsen: open online onderwijs is meer dan alleen MOOC’s en kan voortbouwen op een traditie vanuit zowel open universiteiten als OER.
Via Google Hangout zou e.e.a. plaatsvinden. Voor mij was die omgeving nieuw, maar het bleek zich bijna vanzelf te wijzen. Helaas was er geen duplex-verbinding mogelijk, zodat ik tijdens de presentatie geen visuele en auditieve feedback kreeg. Ik voelde me een beetje zoals een nieuwslezer zich moet voelen en kreeg daardoor ook meer respect voor deze beroepsgroep. De Q&A na afloop werd via mobiele telefoon gedaan: de vragensteller stelde de vraag, ik gaf antwoord en de vragensteller vatte het antwoord samen voor de rest van de toehoorders.
Al met al een leuke ervaring, maar face2face contact met het publiek heeft toch mijn grote voorkeur. De organisatie heeft deze ervaring vanuit hun perspectief ook beschreven.
De presentatie die ik heb gebruikt staat hier.

Posted in Open Educational Resources and tagged , , .

2 Comments

  1. Dank je wel voor deze post, Robert. En ja, het was heel erg jammer dat het geen volwaardige tweeweg Hangout kon worden vanwege de geluidsproblemen. Als ik meer tijd had, waren die ongetwijfeld ook opgelost.
    Maaaaar, gelukkig werkte de ‘good old’ telefoon ook nog. Ik keek later en zag dat ik je 30 keer had gebeld die middag 🙂
    Hoop dat je Hangouts in de toekomst vaker gaat inzetten. En het lijkt mij een geweldige hulpmiddel als mooc facilitator.

  2. Geen dank, Rob! Ik had helemaal niet door dat je een dongel gebruikte voor de verbinding. Als ik wat meer ervaren was met Google Hangout had ik wellicht ook geweten of en zo ja hoe ik zowel een beeld van de zaal als mijn eigen presentatie op mijn scherm had kunnen zien. Maar door de hectiek van dat moment kwam dat er niet van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.